22 November 2008

Penagih

Assalamulaikum dan salam sejahtera,

Tujuan aku post entry bukan sebab apa..just aku nak luahkan sesuatu jek..
Aku ada soalan kepada kalian..adakah golongan ‘bekas’penagih dadah ni buleh dipercayai??adakah dia dapat berubah setelah dimasukkan ke mana-mana pusat serenti?

Bagi aku, jawapannya senang..kita sama-sekali tidak boleh mempercayai golongan bekas penagih ni..lama kelamaan,dia akan jadi penagih gak..senang citer la..kalau dah dasar penagih tu!!penagih je la..bukan niat aku untuk aku menghina sesiapa,apatah lagi mencaci dan membenci..tapi,tu dari sudut pandangan aku.

Saper kata yg golongan penagih ni bleh berubah??ceh..dalam TV kata,golongan bekas penagih ni hendaklah disayangi,dibantu bagi mengelakkan mereka ke tabiat lama semula.kalau perkataan ‘BANTU MEREKA” tu yang akan membuatkan golongan penagih ni berubah,haha..serius cakap,aku bleh ludah muka saper yang cakap macam tu..genggam tangan!angkat jari tengah! Ada mana-mana pengerusi persatuan amal yang tak bersetuju dgn pendapat aku? Hmm.

Adakah aku terlalu emosi..??hmm.ntahlah,kesimpulannya lah..bagi aku,golongan bekas penagih dadah ni memang tidak boleh dipercayai..dan LANGSUNG TIDAK BOLEH DIPERCAYAI.. sekali lagi aku tanya..adakah aku agak emosi??hmm..senang citer,dah banyak kisah aku tempuh berkenaan sikap binatang penagih dadah yang tak dapat aku ceritakan di sini..oh ya!!BELIA BENCI DADAH..buat apa kita benci dadah??sedangkan dadah terkandung dalam ubat-ubatan yang kita slalu makan..hmm.yang kita patut benci adalah penagih dadah..tukar la nama wei,BELIA BENCI PENAGIH DADAH…sedap bukan?



JANGAN HISAP DADAH,
NANTI JADI PENAGIH DADAH
JANGAN EDAR DADAH,
NANTI JADI PENGEDAR DADAH


CURRENTLY LISTEN TO : THE BEATLES – HELP

10 comments:

Lea Shariff said...

terpulang pada si penagih itu sendiri.
samada dia nak berubah selepas dia dah tinggalkan najis tuh.
atau dia akan lupakan orang2 yg bantu dia utk meninggalkan najis2 haram jadah tuh.

tapi, spt yg kita tau.
bila kita amek dadah, automatically, nerves dalam otak kita bleh rosak...
jadi, pertimbangan utk berfikir dengan waras agak KURANG.
jadi... utk berpatah balik keperangai lama ataupun berperangai agak semacam boleh terjadi....

kita yg perlu berhati2 utk ditipu ataupun dianiaya. samada membantu atau menjauhkan diri, terpulang pada diri dan ketentuan Tuhan..
kalau dengan bantuan tgn kita, dia akan selamanya berubah, Alhamdulillah.
Kalau dia mentaikkan kita balik lepas kita bantu... nak buat camno... dah nasibbb...

sabar je lar..

Omaw Rozduan said...

mende ni banyak buat aku berpikir

dyra said...

hermm actually

pnah gak bekawan ngan penagih ni..
xleh nk bg kepercayaan 100%

kawan2 aku ramai gak yg jd penagih ni.. mmg xada ubatnya kalau dah start menagih.. mereke akan teruskan menagih smpai ble2

NadaFio said...

yup... memang takleh percaya...
coz buat pengetahuan kau omaw...
orang yang rapat dengan aku pon da terjebak...
what can we say, just pray to good!!!
Allah helps us all!!!

aku tau ang cakap pasai sapa.. haha

oh! saley said...

god ke good?
hmm... = ,

Omaw Rozduan said...

shhhh..

phycho war said...

adakah kehidupan kau di dunia ini hanya untuk membenci?
kebencian itu merosakan hati.
cubalah memahami setiap kejadian tuhan dengan sedalam-dalamnya.
kita x hidup di dunia ni untuk diri sendiri.
jgn emosi ye omar basri.

Omaw Rozduan said...

phycho war,
aku tak tau kau saper.
setiap orang ada cara masing-masing..
dan aku rasa tak salah jika aku cara begini.
kalau ko tak suka..senang bukan??
ko tekan CTRL+F4..

ko suruh aku memahami setiap kejadian tuhan dengan sedalam-dalamnya..

buat pengetahuan ko..
aku sedang bercerita..dan itulah blog aku,terpulang kepada aku.kalu kau mahu bergosip,pergilah ke murai.com.my

Omaw Rozduan said...

sekejap,
ada lagi..
bukan semuanya entry blog aku mengenai kebencian..
haha.

phycho war ,
adakah setiap entry aku berunsur kebencian??
hmmm..

entry masakan dan air bandung,munie yang merajuk,hujan di planet hollywood,nostalgia cermin mata,trip ke teluk batik....
adakah mengenai kebencian???
pikir-pikir kanlah yek...

Omaw Rozduan said...
This comment has been removed by the author.