05 December 2008

Tragedi Pemberian Kereta

hmm.memang aku rasa bagaikan mimpi semua ni.dalam sekelip mata dow..memang tak sangka.
memang aku tak pernah sangka akan jadi macam ni..tapi nak wat mcm ne..bak kata ayahku,aku kena pasrah..memang aku sedih gilak.rasa nak tercabut kepala lutut aku ni..tapi,aku tetap tabahkan hati terima semua kenyataan ni..walaupun aku tahu,kereta aku tak mungkin akan dapat diselamatkan...

tepat pukul 8 tadi..si intan diana datang untuk ambik kereta..sebenarnya ayah tak kasi aku jumpa intan diana ni.. ayah tahu aku mcm ne..aku akan menangis punyer..aku terlalu sayagnkan kereta tu,tapi aku tetap berdegil..aku nak
jumpa gak perempuan mana yang akan merampas kereta tu dari aku.abang ezri juga tak dapat jumpa dengan perempuan tu sebab malam tu dia berniaga.dia pun terasa ralat..kata abang ezri,
"asal la pompuan tu tak sabar-sabar nak ambik kereta tu..aku nak gak tgk muka dia..kot-kot janda aku ker.."aku tergelak jek.
tepat pukul 8 si intan diana sampai dengan tunangnya..cewah! dengan lagak sombong seperti anjing kau turun dari kereta.. baru tengok body kereta..

"eh!! asal body kereta ni colour ni???"
"asal kereta ni terok??"
"asal speaker takde??"
"mana aircond??"
"kenapa air cond takbley pasang??"
"kenapa kotor??"

cik kak!! dah nama kereta...takkan akak nak sama macam mula2 akak beli dulu..jangan jadi bodoh!!

kenapa itu dan kenapa ini di tujukan soalan bertubi-tubi..mcm biasa..ayah aku yang tersangat penyabar menjawabnya dengan rasa tenang dan muka tersenyum..kelihatan kat tepi tu,aku perhati bersama pekerja ayah..uncle karupaya dan uncle seger..thanks uncle!! sebab support.pastu ayah ajak si intan masuk opis utk bincang..aku tak tau apa isi kandungan perbincangan mereka..tapi,yang aku tau..si intan ni memang takde perasaan perikemanusian langsong..tanpa memandang muka aku yang selama ni dah jaga kereta tu...dia langsung tak bayar satu sen pun...padahal ayah baru keluar hampir RM1000 utk bayar insurans dan duit kereta bulanan..sebab janjinya,bila dah langsaikan duit kereta tu,aku bleh ambik kereta ni..tapi bila hari kedua,dia cakap nak ambik balik kereta ni..ternyata! dia berbohong..kiwak tol!!

sambil ayah berbincang kat dalam opis,aku sempat bersembang dengan uncle segar dan karupaya serta kak yati..diaorang ni pun turut simpati dengan apa yg jadik!!perasaan benggang,marah..cerita uncle seger wat aku nangis jek..dia cerita pasal ayah.. ayah sanggup bayar duit kereta ni 2 bulan terus sebab taknak aku kena tahan time bawak kat ipoh nanti..tapi,tu semua kelentong si intan diana ni..lakhnat punya diana!! aku takkan halalkan duit yang aku dah bayar tu.

time ayah bincang dalam opis,uncle seger plan nak masukkan pasir dalam tangki petrol..haha.tau asal pasir??haha. bila dah 3-4 hari.. enjin akan stuck dan terpaksa overhall!! biar dia rasakan..hahah.nakal gak uncle ni yek.baru jek nak gi bukak,ayah kuar dengan intan diana..tapi takpe,cover cemerlang walaupun pasir tak sempat kitaorang masukkan..cukuplah kereta tu mcm tu..huuhuh.sayang betul kat injin tu..pastu,terus intan diana ambik kunci dan wat muka seperti seseorang yang dahagakan penendang!! dia terus blah.. aku hanya dapat tengok kereta yang selama ni aku bawak pergi macam tu jek..korang faham tak perasaan aku??hmmm.. ;'(

bila dah selesai dan intan diana dah pergi,dalam hati..biarlah dia xcident depan tu.hahaha.jahat!jahat! ayah sempat tenangkan aku
yang kelihatan dah......... ;'( paham2 je la eh.. sampai saat aku tulis blog ni..aku rasa macam tak caya kereta aku dah takde.slalu pagi2 kemas kereta..basoh gi kedai..hmmm..tapi sekarang..hmm,sabor je la omaw oi...tension betoi..nasib baik aku ada kawan2 baik yang bagi
kata-kata semangat.terima kasih daun keladi...

credit; (trillion thanks to..)

ayah - diatas segalanya..
abang ezri - tolong cari orang baraikan kereta tu..
abang harith - terima kasih sebab tolong baraikan kereta saya..saya tahu anda tak tidur sehari suntuk.
uncle karupaya dan seger - support
Lea Shariff - bagi aku semangat!,di entry blog..sms
saley,hasan,faiz - temankan aku makan sampai kul 1pagi di boom2 corner..(aku bila tension kan suka makan!)


TERIMA KASIH

8 comments:

NadaFio said...

jahat btoi minah tue...
sundal btol...
ku harap kete tuh hidop mcm transformers dan pergi kepada owner dia yang btol iaitu OMAW...
aku rasa keta tuh mesti sedey...
hurm sabor jewla yer omaw...
kiter bleh sabor jewla..

Omaw Rozduan said...

terimaksih.
kata-kata semangat korang memulihkan jiwa aku ;'(

Anonymous said...

Sabo jer lah yop nak buat macam mana... rezeki yop nak pakai kete tu setakat tu jer... InsyaAllah nanti kalau ada rezeki yop blajo pandai2 dapat keje elok bleh beli yang lebih dari satria tu. akak harap yop boleh jadi macam ayah. seorang yang penyabar. tapi akak nak nasihatkan yop jangan jadi baik sangat sampai orang pijak kepala yop. segala apa yang terjadi kat yop n ayah mungkin ada hikmah disebaliknya. Dan ingat lah Allah tu satu dia tahu apa yang hambanya lakukan.

Anonymous said...

siapakah intan diana ini sebenar nya?

cter sejarah die dgn kete ko 2?

Anonymous said...

siapakah intan diana ini sebenar nya?

cter sejarah die dgn kete ko 2?-frog-

Dino[m*] said...

nowadays baru aku tahu cerita pasal keta ko..
huhhhh..
sedih doh aku baca blog ko...
nak menagis pun ada..
itu baru baca cerita sedih ko nie..
bleh lagi depan mata ko kan..
huhuh

sabar je lah..
ada makna omaw diseblik peristiwa tuh...
one day ko akan tahu dunia nie siapa yang punya dan siapa akan di sanjungi...
okay...

chill and i hope you will always happy whatever done of you..

=P

Casper a.k.a wifee en.atan said...

omaw gugel tgk kot2 dia ada FS tepek pic dia kat sini nak tgk gak muka anak kera sombong tu boleh??

tu la lebey baik kita berbaik dgn org lain kerana kadang2 darah daging sendiri boleh tikam sedara sendiri tau!!!!!!!!!

tapi heran gak noo kalau anak kera tu kata keta tu di curi pasai pa polis tak cekup omaw sebelum nih??? pembohong besaq betoiiii...

Omaw Rozduan said...

dino,
itu pasal aku tak dapat menghadirkan diri ketika gig kau perform.

casper,
dah search..takdek pong..
huuhuh ;(