04 December 2008

Jalan Penyelesaian ( Cara Terakhir)

orang pernah cakap...
"jika orang itu jahat! memang dia jahat..tapi kita kena ingat,bila orang tak pernah buat jahat,bila suatu hari dia buat jahat..dia akan lebih jahat dari orang jahat.."
faham tak apa yang aku tulis?hmm...

sape tak tension bila dalam serta merta kereta kita jadi macam ni..ni adalah jalan terakhir yang terpaksa aku lakukan..aku rasa macam aku mimpi pulak..dah banyak pun duit aku habis kat kereta ni..abis tu nak wat macam ne kan..ini saja jalan penyelasaiannya..

ceritanya begini,
mungkin silap jugak bila ayah beli kereta ni dari zerul(sepupu lakhnat) tanpa menukar nama..bukan taknak tukar nama,tapi ada sedikit masalah..cuma ditangguhkan jek.
niat awal beli kereta ni hanya utk membantu zerul yang ada masalah kewangan,bini nak beranak,dibuang keluarga dan macam2 lagi..tapi aku takbleh nak cakap apa,
ayah bantu zerul dan ayah juga dianiaya oleh zerul.sampai hati seorang anak saudara menganiaya pakciknya sendiri kan?? selepas beberapa tahun, nak hidup roadtax
tak boleh..mula-mula aku ingatkan pasal saman yg banyak.rupernya bukan..semuanya disebabkan oleh tindakan first owner yang melaporkan pada pihak polis mengatakan
keretanya dicuri..wtf??padahal zerul beli dari dia..hmm.. so,sekarang first owner yang bernama INTAN DIANA ingin menuntut semula 'keretanya' setelah dia tgk kereta ni.
aku pun tak kenal intan diana ni..mungkin bakal bersua nanti..mungkin dari segi nama dalam geran..memang si first owner ni ada hak utk tuntut..kalu gi mahkamah pun dia menang..
tapi,dari segi lain..ayah aku lebih berhak utk miliki kereta ni..segala perbelanjaan..pergh!! dah puluhan ribu habis.lagipun first owner dah pun jual kereta ni pada zerul dulu..
namun,segala surat perjanjian entah hilang ke mana..si first owner ni mula naik tocang..
tapi nak wat mcm ne kan..aku dah puas merayu dekat intan diana ni..tapi dia tetap dengan pendirian dia..dia tetap nak kereta ni.memang tak berperikemanusian langsong!!

ayah pun pujuk aku utk lepaskan kereta tu pergi...niat hati aku mmg aku takkan lepaskan kereta tu..tapi,aku kesiankan ayah aku yang sering teraniaya disebabkan menolong seseorang..
ayah tahu bertapa sayangnya aku pada kereta tu..namun,aku terpaksa akur dengan kehendak ayah..ayah cakap bila ada rezeki kita cari yang lain..lagipun bila aku terus bawak kereta tu,
aku mungkin ditangkap dan dituduh mencuri kereta.. namun..aku takkan biarkan kereta tu lepas kat dia macam tu jek.hmmm..bila kereta tu dah macam tu,baru kau nak ambik..
kenapa bukan 3 tahun lepas??

so,aku ambik keputusan utk baraikan kereta tu..ya!! baraikan!!! biarkan kosong..atas bantuan abang ezri, dia bawak gi bengkel di selayang baru,malam tu mula operasi..
kawan2 abang ezri tolong baraikan satu persatu mende dalam tu..tayar,CD player,speaker box,stereng,disc brake,lampu, macam-macam lagi..bodohlah aku kalau aku kasik bulat-bulat
dekat intan diana tu.ok fine,dia cakap dia nak hak dia..aku pun bleh ambik hak aku.ayah pun tak boleh nak buat apa dah..ayah terima jek.. kalu ikutkan perangai jahat,macam-macam lagi mende yang aku bleh buat utk aniaya intan diana ni..tapi ayah taknak tu semua..katanya,"biar ayah terniaya,janagan kita aniaya orang lain" hmmm..menitik air mata aku tgk kesabaran ayah aku..macam yang abang ezri kata,banyak lagi mende kita bleh buat kalu nak aniaya budak ni..tapi..tulah.. abang ezri banyak nasihat aku.."sabar jelah yop..sabar je lah..nak buat macam ne kan." aku fikir balik..kadangkala orang luar lebih memahami kita daripada saudara dan darah daging yang sanggup menganiaya saudara sendiri..

aku tak anggap yang perbuatan aku baraikan kereta ni jahat..aku cuma ambik hak aku.hmm.biarlah dia nak cakap apa nanti..nak report polis?silakan.
tapi..bila kau dah baling tahi dekat aku..aku bagi besi kereta dekat kau.sekian terima kasih.


p/s : terima kasih kepada kawan-kawan,keluarga yang bagi aku semangat. ;')


enjin yang telah diubahsuai..ini takbley baraikan.


selamat tinggal sayangku.. WEW 7095


Mula-mula kita cabot tayar..kita kasik dia tayar beskal..


ni dulu letak speaker...betul tak??


ini kan stereng..dah jadik transformer sekarang...


uish!! betul la..ini la kereta satria aku dulu...bukan kereta lain ni..
lawa bukan???


apa-apa hal kita jack dulu...


kiter campak dulu barang gi belakang...


dulu sini tempat aku bermesra dengan Nad.hehehe


Dashboard..ada orang book dah...


Upacara tukar kusyen keta..


Serabot Wire


Sekarang sini dah luas...bleh main bola lagi..
cuba korang tgk handbrake tu..
hahahahaha

11 comments:

myra shnizzle said...

kau dah bg belum kete nih dkt dia? ko buang chewing gum dlm kete. ko lekat je dkt mana2. kalau ada putung rokok, lagi bagus. haha.

Omaw Rozduan said...

hahhaa ;D

Anonymous said...

omaw...sabor je la ek..
aku turut bersimpati..
terkilan gak lepas nie x leh tumpang dah satria evo tu..
huhu..
apapn anggap ini dugaannya k..
papanya mahu bagi balik...kete satrianye...bukan kehendaknye..dier terlalu sayang tuk tinggalkan ketenye...bla3...

ed said...

omaw...sabor je la ek..
aku turut bersimpati..
terkilan gak lepas nie x leh tumpang dah satria evo tu..
huhu..
apapn anggap ini dugaannya k..
papanya mahu bagi balik...kete satrianye...bukan kehendaknye..dier terlalu sayang tuk tinggalkan ketenye...bla3...

Razak said...

Aduh hai...
Huh.....Hancur2......
Nie Semua DugaanNya cam lagu Hujan
Semua Dugaan Ader Hikmah
huhu...

NaD_antlya said...

Incik OMaw...ape kata..jika si intan diana(nama cam musuh aku je) tu report police ckp anda telah mencuri@menculik keretanya (walhal selama 3 tahun dulu apesal dia tak report awal2)
anda juga buat satu report mengatakan anda telah ditipu...urusniaga bermuslihat telah di buat oleh si dajal itu.
Lantak gi la..sepupu jahanam tu...business is business ...dia leh aniaya orang..kita ni takkan nak biar je..

Lagi satu..kalau tak salah..anda punya hak untuk membuat pengaduan di TRIBUNAL PENGGUNA...
Cuba cari segala bukti2 pembayaran kereta tu..itu mungkin solution yang terbaik..walaupun mustahil nak dpt balik keta tu..tapi biarla si INTAN tu merasa susah skit nak dpt balik keta dia..takkan senang2 je nak amik benda yang di kata "hak" dia!
Habis hak anda n bapa anda macam ner kan?

Omaw Rozduan said...

ok kak diela,
nnti saya try bincang dgn ayah.
thanks ye kak ;)

soya said...

berfikiran matang la weh..
bnde ni dah jd kes polis..

Omaw Rozduan said...

ahhahaha
azim..azim.
aku ambik hak

Lea Shariff said...

aku rindu kat kereta nie lah tetibe weh.
hermmm~~~

Omaw Rozduan said...

huhuhu ;'(